subwaylistensThe intersection of artificial intelligence (AI) and healthcare has sparked a transformative paradigm shift in the way patient care is delivered and managed. This article explores the multifaceted impact of AI on the healthcare industry, ranging from diagnostics and personalized treatment plans to administrative efficiency and the ethical considerations that accompany this technological revolution. rosslistens potbellylistensPrecision Diagnostics through Machine Learning: pizzapizzasurvey.caAI algorithms, particularly those based on machine learning, are proving to be invaluable in diagnostic processes. These algorithms analyze vast datasets, including medical images, genetic information, and patient records, to identify patterns and anomalies that may escape human detection. The result is faster and more accurate diagnoses, enabling timely interventions. papasurvey mywawavisitPersonalized Medicine and Treatment Plans: mystarbucksvisitAI is ushering in an era of personalized medicine by tailoring treatment plans to individual patients based on their genetic makeup, lifestyle, and environmental factors. Predictive analytics and AI-driven models assist healthcare providers in predicting disease risks and optimizing therapeutic approaches, ultimately improving patient outcomes. myopinion.deltaco.com mynikevisit-na.comAdministrative Streamlining and Efficiency: mykfcexperienceBeyond clinical applications, AI is streamlining administrative processes within healthcare institutions. Chatbots equipped with natural language processing capabilities handle routine inquiries, freeing up healthcare professionals to focus on more complex tasks. AI-driven algorithms also optimize resource allocation, enhancing operational efficiency. Remote Patient Monitoring and Telehealth: AI-powered devices and wearables enable continuous remote monitoring of patients. This real-time data collection provides healthcare professionals with insights into patients' health statuses, allowing for proactive interventions and reducing the need for frequent hospital visits. Telehealth platforms, driven by AI, facilitate virtual consultations, making healthcare more accessible. Ethical Considerations and Data Security: The integration of AI in healthcare raises ethical concerns related to patient privacy, bias in algorithms, and the responsible use of sensitive data. Striking a balance between innovation and ethical considerations is crucial to ensure that AI benefits all patients equitably and without compromising confidentiality. The Role of AI in Drug Discovery and Research: AI accelerates drug discovery by analyzing vast datasets to identify potential drug candidates and predict their efficacy. This expedites the research and development process, potentially reducing costs and bringing life-saving medications to market more swiftly. In conclusion, the convergence of AI and healthcare represents a pivotal moment in the evolution of medical practices. While challenges and ethical considerations persist, the promise of improved patient outcomes, personalized treatments, and enhanced operational efficiency underscores the transformative potential of AI in revolutionizing the healthcare landscape.

يوم ثقافي وطني بحضرة الأسيرة المقدسية إسراء الجعابيص – واحة الفكر Mêrga raman
الرئيسية / تقارير وإعلانات / يوم ثقافي وطني بحضرة الأسيرة المقدسية إسراء الجعابيص

يوم ثقافي وطني بحضرة الأسيرة المقدسية إسراء الجعابيص

تقرير: فراس حج محمد

احتفل يوم السبت 16/9/2023 مجموعة من المثقفين والأكاديميين والإعلاميين وأسيرات محررات بالإصدار الأول للأسيرة إسراء الجعابيص، وذلك في نشاطين متتاليين، كان الأول بتسجيل حلقة خاصة من برنامج عمالقة الصبر، استهلت الفنانة الفلسطينية رنا بشارة عرضا مسرحيا، وهي ترتدي مجسما مصنوعا من الأسلاك الشائكة، مضافا إليها بعض العناصر الطبية التي ترمز إلى الإهمال الطبي داخل السجون، وتخلل العرض ترديد الفنانة بشارة كلمة “موجوعة” بحالات تمثيلية تحاكي ما تعانيه الأسيرة، وهي تحمل في الوقت ذاته أعمالا فنية للأسيرة إسراء الجعابيص.

وفي الفقرة الثانية من البرنامج استضاف الإعلامي سامر تيم أسرة إسراء؛ ابنها معتصم، وأمها، وإخوتها، وأخواتها، وأبناءهم. فتحدثوا عن إسراء وعلاقتهم بها، ونشاطاتها المجتمعية قبل الاعتقال، وما تتمتع به إسراء من سمات شخصية، يغلب عليها المرح وحب الحياة.

وشارك في الحلقة أسيرات محررات، فتحدثت خالدة جرار عن علاقتها الإنسانية والأكاديمية بإسراء داخل السجن، وعن إنجازها العلمي وكتابة الأبحاث، وإشرافها على تلك الأبحاث. في حين تناولت كل من إيمان الأعور ودلال أبو الهوى وأم الأسيرة مرح باكير الحديث عن إسراء داخل السجن وخارجه، وعن إصرارها ومواساتها لزميلات الأسر.

وتحدث المحامي حسن عبادي عن كتاب إسراء الجديد “موجوعة” مبينا موضوعاته، وأهمية أن يكتب الأسرى معاناتهم، لافتا النظر إلى أن الكتاب جاء هدية من الكاتبة لابنها معتصم في عيد ميلاده، ومن جانب آخر، بين الكاتب فراس حج محمد الأهمية الوطنية والفكرية لكتابات الأسرى والأسيرات، وما تمثله من بعد توثيقي.

وفي الفقرة الأخيرة من الحلقة احتفل الحضور والمشاركون بعيد ميلاد معتصم ابن الأسيرة الجعابيص، حيث أضاء الشمعة الخامسة عشرة من عمره.

ثم توجه المشاركون إلى معرض فلسطين الدولي للكتاب الثالث عشر، من أجل إشهار كتاب “موجوعة” وتوقيعه، وذلك في صالون سلمى الجيوسي، أدارت الفعالية الأسيرة المحرّرة سلام أبو شرار، وحضره جمع غفير من المهتمين بأدب الأسرى وأسيرات محررات وأسرى محرّرون وأهاليهم، ومنهم ماهر وكريم يونس. وتخلل الحفل كلمة للأسيرة، وكلمة الأسرة، وكلمة للأسير هيثم جابر باسم الحركة الأسيرة. في حين تحدث المحامي علي أبو هلال، والمحامي حسن عبادي، محرر الكتاب، والكاتب فراس حج محمد، والأسيرات المحررات: خالدة جرار، ومنى قعدان، وإيمان الأعور متناولين جوانب متعددة من حياة إسراء ومعاناتها وكتابها وما جاء فيه.

وفي نهاية الحفل وقّع المعتصم بالله ابن الأسيرة على نسخ من الكتاب للحضور.

وبالتزامن مع هذه الفعالية الاحتفالية، أقيم لإسراء حفل موازٍ في سجن الدامون شاركت فيه زميلات الأسر، تخلّلته زغرودة للأسيرة حنان البرغوثي.


عن Xalid Derik

x

‎قد يُعجبك أيضاً

مساحة شخصيّة (4) / بقلم: فراس حج محمد الحرب والطاقة الحيويّة: تذكرتُ ...

صدور كتاب”غدًا صورة جديدة” للكاتب سامح ادور سعدالله 

صدور كتاب”غدًا صورة جديدة” للكاتب سامح ادور سعدالله السيرة الذاتية للكاتب صدور ...

قراءة في ديوان ( شرفات ) للشاعر السوري فواز قادري / بقلم: نَـصْـر مُـحَـمَّـد

قِراءةٌ في ديوان (شُرُفاتٌ ) للشَّاعرِ السُّوريِّ فوَّاز قادِري . ((الشِّعرُ هو ...

إفرازات غزاوية/ بقلم:خالد السلامي

مما لا شك فيه ان ما حدث يوم السابع من تشرين الاول ...

مساحة شخصيّة (5) الحرب والموسيقى:/ بقلم: فراس حج محمد

    في كل حرب أحنّ إلى الموسيقى، أحن إلى نوع محدد ...

عندما كنت تخفي عطرك/ بقلم: جودي أتاسي

عندما كنت تخفي عطرك، كنت افوحُ إليك وانتظر تتدفق كنهر لنعبث حتى ...

الكفاءة…/  بقلم: عصمت شاهين دوسكي

  حينما أكتب لا أخص ولا موجه لفئة بل كتابتي بشكل عام ...

مساحة شخصية (3) / بقلم: فراس حج محمد

لا أريد أن يتفلسف النقاد: في الحرب يعود كل شيء إلى نقطة ...

واحة الفكر Mêrga raman