subwaylistensThe intersection of artificial intelligence (AI) and healthcare has sparked a transformative paradigm shift in the way patient care is delivered and managed. This article explores the multifaceted impact of AI on the healthcare industry, ranging from diagnostics and personalized treatment plans to administrative efficiency and the ethical considerations that accompany this technological revolution. rosslistens potbellylistensPrecision Diagnostics through Machine Learning: pizzapizzasurvey.caAI algorithms, particularly those based on machine learning, are proving to be invaluable in diagnostic processes. These algorithms analyze vast datasets, including medical images, genetic information, and patient records, to identify patterns and anomalies that may escape human detection. The result is faster and more accurate diagnoses, enabling timely interventions. papasurvey mywawavisitPersonalized Medicine and Treatment Plans: mystarbucksvisitAI is ushering in an era of personalized medicine by tailoring treatment plans to individual patients based on their genetic makeup, lifestyle, and environmental factors. Predictive analytics and AI-driven models assist healthcare providers in predicting disease risks and optimizing therapeutic approaches, ultimately improving patient outcomes. myopinion.deltaco.com mynikevisit-na.comAdministrative Streamlining and Efficiency: mykfcexperienceBeyond clinical applications, AI is streamlining administrative processes within healthcare institutions. Chatbots equipped with natural language processing capabilities handle routine inquiries, freeing up healthcare professionals to focus on more complex tasks. AI-driven algorithms also optimize resource allocation, enhancing operational efficiency. Remote Patient Monitoring and Telehealth: AI-powered devices and wearables enable continuous remote monitoring of patients. This real-time data collection provides healthcare professionals with insights into patients' health statuses, allowing for proactive interventions and reducing the need for frequent hospital visits. Telehealth platforms, driven by AI, facilitate virtual consultations, making healthcare more accessible. Ethical Considerations and Data Security: The integration of AI in healthcare raises ethical concerns related to patient privacy, bias in algorithms, and the responsible use of sensitive data. Striking a balance between innovation and ethical considerations is crucial to ensure that AI benefits all patients equitably and without compromising confidentiality. The Role of AI in Drug Discovery and Research: AI accelerates drug discovery by analyzing vast datasets to identify potential drug candidates and predict their efficacy. This expedites the research and development process, potentially reducing costs and bringing life-saving medications to market more swiftly. In conclusion, the convergence of AI and healthcare represents a pivotal moment in the evolution of medical practices. While challenges and ethical considerations persist, the promise of improved patient outcomes, personalized treatments, and enhanced operational efficiency underscores the transformative potential of AI in revolutionizing the healthcare landscape.

شُعباذا الزمن الميّت / بقلم: فراس حج محمد – واحة الفكر Mêrga raman
الرئيسية / إبداعات / شُعباذا الزمن الميّت / بقلم: فراس حج محمد

شُعباذا الزمن الميّت / بقلم: فراس حج محمد

من فلسطين

….

الطقس الأول

1

“إسرائيل”

لا تكفّ عن العبث

ونحن لا نكفّ عن الهذيانْ

“إسرائيل” اسم مسطّح من أباطيلِ سلاحٍ

وبراطيل عربْ

وبراميلِ سرابْ

2

“إسرائيل” خريطة الماء المعكّر بالطين الأسودِ

في دماء بلاد القمرْ

تمشي على الرؤوس المدبّبةْ

في دبّابة صنعت في بلاد الغربْ

بدماء العرب الكُسالى

الحالمين بوردتين وامرأة شقراءَ

لم تكن بكراً وطاهرة بتاتاً

3

“إسرائيل” تكسر اللحن هنا في القصيدةِ

وعلى الأرضِ

وعلى جذوع الشجرْ

“إسرائيل” مَتْرَبة الشاردين نحو العتمة الكبرى

في الأنفاقِ…

تحت الأرضْ

لم تكن يوماً أثريّةً ووسيمة

كي تمارس غنجها السافل معْنا

فلتتكسّر الألحان يا امرأة يهوديّة

4

“إسرائيل” أختٌ عاقرةْ

كمدينة فتحت مسارب فخذيها

لتُدخل كلّ السارقين الخائنين

فتحتها النتنةْ

عاهرة الدولْ

وخائنة الصور

وعقيمة الحروف الأبجديّةْ

5

“إسرائيل” شقّ البلاد المائلةْ

في احتضار الوقت تنبت كالطحالبِ

في قاع المحيطْ

أو في قنّة الصخر الصغيرةْ

تجتازها الفرس المطهّمة الأصيلةْ

وتذبّ فيها ذبابةٌ لصقت بآخرة الذنَبْ

“إسرائيل” فاجرة النسبْ

 

الطقس الثاني

1

من يحم “إسرائيل” خانْ

من يحم “إسرائيل” هانْ

من يحم “إسرائيل” ماتت

في عروق دمائه

تلك الشهامةُ من عصور الافتتانْ

2

من يكتب الأشعار في الغزل الغريبِ

خان الأمانة واستكانْ

إن لم يكن غزلاً عنيفاً في البطولةِ

لن يكون له مكانْ

3

من هادن اللغة القويّةَ وانتمى للوهم

عاشت فرائصه يهدهدها الرهانْ

من نقّب الأشواك عن جسد القصيدةِ

قلَّم الأنفاسَ

بال في سرداب أوهام المجونِ

سُرَّ به الهوانْ

4

من لم يقاتل باللغاتِ،

وبالسلاحِ،

وبالمتاحِ،

وبالجروحِ

غرّ به اللسانْ

من لم يباغت سطوة الأشرار بالشرّ القراحِ

وصادق السيف الصقيلَ

تناوشته اليومَ آلافُ السنانْ

5

من لم يمت بكرامة الأحرارِ

سطّر الأمجاد

يشمخ في الأعالي

عابثه البيانْ

من شدّ حبّة قلبه

وسرى بدرب مغلقٍ

ران الفؤادَ نفاقُه

وهام يبحث عن أمانْ

6

من لم يكن مثل الصقورِ

أو النسورِ

أو العقابْ

صار كدودة الأرض الجريحةِ

ديس بكلّ آنْ

7

من لم يكن هدّامَ “إسرائيلَ”

ماتت رجولته

وذابَ في عرْقٍ جبانْ

يا ويله خسر الشهامةَ، والمهابةَ، والعرامةَ

والفحولةُ

يا لها ضاعت بلا ثمنٍ

ولم يربح دماثة أخلاق الحسانْ

 

عن Xalid Derik

x

‎قد يُعجبك أيضاً

مساحة شخصيّة (4) / بقلم: فراس حج محمد الحرب والطاقة الحيويّة: تذكرتُ ...

صدور كتاب”غدًا صورة جديدة” للكاتب سامح ادور سعدالله 

صدور كتاب”غدًا صورة جديدة” للكاتب سامح ادور سعدالله السيرة الذاتية للكاتب صدور ...

قراءة في ديوان ( شرفات ) للشاعر السوري فواز قادري / بقلم: نَـصْـر مُـحَـمَّـد

قِراءةٌ في ديوان (شُرُفاتٌ ) للشَّاعرِ السُّوريِّ فوَّاز قادِري . ((الشِّعرُ هو ...

إفرازات غزاوية/ بقلم:خالد السلامي

مما لا شك فيه ان ما حدث يوم السابع من تشرين الاول ...

مساحة شخصيّة (5) الحرب والموسيقى:/ بقلم: فراس حج محمد

    في كل حرب أحنّ إلى الموسيقى، أحن إلى نوع محدد ...

عندما كنت تخفي عطرك/ بقلم: جودي أتاسي

عندما كنت تخفي عطرك، كنت افوحُ إليك وانتظر تتدفق كنهر لنعبث حتى ...

الكفاءة…/  بقلم: عصمت شاهين دوسكي

  حينما أكتب لا أخص ولا موجه لفئة بل كتابتي بشكل عام ...

مساحة شخصية (3) / بقلم: فراس حج محمد

لا أريد أن يتفلسف النقاد: في الحرب يعود كل شيء إلى نقطة ...

واحة الفكر Mêrga raman