subwaylistensThe intersection of artificial intelligence (AI) and healthcare has sparked a transformative paradigm shift in the way patient care is delivered and managed. This article explores the multifaceted impact of AI on the healthcare industry, ranging from diagnostics and personalized treatment plans to administrative efficiency and the ethical considerations that accompany this technological revolution. rosslistens potbellylistensPrecision Diagnostics through Machine Learning: pizzapizzasurvey.caAI algorithms, particularly those based on machine learning, are proving to be invaluable in diagnostic processes. These algorithms analyze vast datasets, including medical images, genetic information, and patient records, to identify patterns and anomalies that may escape human detection. The result is faster and more accurate diagnoses, enabling timely interventions. papasurvey mywawavisitPersonalized Medicine and Treatment Plans: mystarbucksvisitAI is ushering in an era of personalized medicine by tailoring treatment plans to individual patients based on their genetic makeup, lifestyle, and environmental factors. Predictive analytics and AI-driven models assist healthcare providers in predicting disease risks and optimizing therapeutic approaches, ultimately improving patient outcomes. myopinion.deltaco.com mynikevisit-na.comAdministrative Streamlining and Efficiency: mykfcexperienceBeyond clinical applications, AI is streamlining administrative processes within healthcare institutions. Chatbots equipped with natural language processing capabilities handle routine inquiries, freeing up healthcare professionals to focus on more complex tasks. AI-driven algorithms also optimize resource allocation, enhancing operational efficiency. Remote Patient Monitoring and Telehealth: AI-powered devices and wearables enable continuous remote monitoring of patients. This real-time data collection provides healthcare professionals with insights into patients' health statuses, allowing for proactive interventions and reducing the need for frequent hospital visits. Telehealth platforms, driven by AI, facilitate virtual consultations, making healthcare more accessible. Ethical Considerations and Data Security: The integration of AI in healthcare raises ethical concerns related to patient privacy, bias in algorithms, and the responsible use of sensitive data. Striking a balance between innovation and ethical considerations is crucial to ensure that AI benefits all patients equitably and without compromising confidentiality. The Role of AI in Drug Discovery and Research: AI accelerates drug discovery by analyzing vast datasets to identify potential drug candidates and predict their efficacy. This expedites the research and development process, potentially reducing costs and bringing life-saving medications to market more swiftly. In conclusion, the convergence of AI and healthcare represents a pivotal moment in the evolution of medical practices. While challenges and ethical considerations persist, the promise of improved patient outcomes, personalized treatments, and enhanced operational efficiency underscores the transformative potential of AI in revolutionizing the healthcare landscape.

في انتظار الزحف الصحراوي / بقلم: صالح أحمد (كناعنة) – واحة الفكر Mêrga raman
الرئيسية / خواطر ونصوص شعرية / في انتظار الزحف الصحراوي / بقلم: صالح أحمد (كناعنة)

في انتظار الزحف الصحراوي / بقلم: صالح أحمد (كناعنة)

 

شطحات قصصية وفكريّة- بقلم: صالح أحمد (كناعنة)

 

ويقال كان لي صاحب!!

أو .. كأنما كان ليكون…!

فإنما خلته كان… فعشت ليكون….

فما قيمة الشيء .. أي شيء- إذا لم نعشه شوقًا وانتظارًا حتى يكون؟

ومحبة وتطلعا لما هو صائر حين يكون!

***

نحن شعب زيّنا التاريخ .. نعم!!

برَّجناه وتفرجنا عليه ردحًا من أيامنا وفصولنا وقروننا وقروحنا .. نعم!!

جعلناه وشما على جلودنا وجباهنا، ووقفنا نرسم ملامحه فينا بريشة العبث والأقدار .. نعم!!

وكم تقنا لنقوده إلينا؛ وقد عجز أن يقودنا إليه، أو يقودنا معه… فما وجدنا إطارًا في زماننا يلائم عجلته، وما وجد هو مقوَدًا يلائم أعناقنا المعوجَّة المنكسرة.

لذا.. لا أمل بأن يعود إبراهيم الخليل عليه السلام.

بل قل: مستحيل أن يعود… لأنّه لا يلائمه العيش وسط شعب فَراشِيِّ (من الفراشة) الجناح، شَرنَقِيِّ (من الشرنقة) الأنفاس.. وهو القَلبِيُّ (من القلب) الكيان، ذو الصبر الطويل والنفس الأطول، والروح الأنقى والأسمى…

***

قال طاووس لذبابة كانت تحوم على باب حديقته: «لن تدخلي حديقتي إلا على جثتي.. »

فقهقهت الذبابة في سرها قائلة: « ونعم الوليمة.. وليمة تستحق المغامرة».

وبينما كان الطاووس يغيب عن الوجود والواقع خلف كبريائه المتمثِّل بذيله المنفوش الريش، كانت الذبابة تمارس انتصارها متمثّلا بالجرثومة التي تمكنت من نتف ريشه بكل هدوء.

***

قل لي بربك: «كيف حصل أن بتنا نسكن التاريخ.. ولم نحفظ تضاريسه؟!»

وأما تضاريسه فلا ينبيك عنها مثل متنبي الكلام وهو يقول:

ولا تَحسَبَنَّ المَجدَ زِقًّا وَقَينَةً  =  فما المَجْدُ إلا السيفُ والفَتكَةُ البِكرُ

فيا حسرة علينا! ما عدنا عرفنا من البكارة إلا الميتة البكر، تطالعنا في كل مكان وزمان في بلادنا… أما الفتكة البكر.. فلا تبتعد عن رقابنا… وحتى الصحراء- أمُّنا التي لطالما تغنيّنا بطهر بكارتها، باتت نهب كل جبان وخوّان، ومضغة كل لسان… بعد أن مارس الخطيئة ابنها عليها؛ وادعى أنه: «لم يعرف بها ساكن رسما».

***

«فاجعل قلبك موردا للحب والرحمة.. فلا يوجد أحد لا يقدر عليه أحد».

كذا لا يوجد صعيد لم يدس عليه أحد..

وكذا لا يوجد تراب لم يدفن فيه أحد..

***

خرج ثعلب يتنزَّه مع زوجته أم الحصين، فمرّا بأسد ميت، فقال أبو الحصين لأم حصينه: انظري إلى هذا المتكبر؛ كيف قتله كبرياؤه.

وبعد خطوات مرّا بحمار نافق فقال: انظري إلى هذا العنيد؛ كيف قتله عناده.

فتطلعت إليه دودة من الأرض وقالت: ولكني لم أجد فرقًا بين جثتيهما عندي!!

ففكر الثعلب مليًّا، وهمس في نفسه: أيعقل أن تستمرئ الدودة الحقيرة دهائي، كما استمرأت كبرياء الأسد وعناد الحمار؟!

***

سحقًا للشيطان .. سحقًا سحقا..

لن تكف الرياح عن الهبوب…

وكذا لن تكف الصحراء عن الزحف ..

فلم تراني أبتعد كل هذا البعد عن صدر أمي !!

***

– أصيبت دجاجة بعمى الألوان فباتت لا تميّز بين أحمر وأصفر، فجاءها في ليلة ليلاء؛ سوادها شر، وبردها قرّ، وريحها صر… ذكر بوم غَرَّه فيها الغرور! فأصر على الغدر بها إصرارا، فنفش ريشه أي انتفاش، وانعش شره أي إنعاش… وتقدم من المسكينة، وصاح: “افتحي لزوجك يا مصون”.

ولجهلها فتحت خدرها… وبخبثه لوث طهر الحب في صدرها …

وماذا يفيدها انتظار الخليل الذي لن يعود ؟!

وحتى وإن عاد بعد حين… ففيم تفيد فتواه يا ترى؟

هذا اذا سمح لنفسه بأن يفتيها …

***

رحمك الله من قائل: نحن شعب الضاد نعرف البدايات فقط.. وأما النهايات فنتركها لغيرنا .

كأن يكون في تركها -اقصد النهايات- راحتنا …

أو… كأن يكون في ابتداع البدايات أو افتعالها -بتعبير أدق- فخرنا ..

فما أشطرنا في اختلاق القصص! وما أسرع ما نَهُبُّ لنستفتي غيرنا في مصير ما ابتدعنا، أو مصيرنا معه، ومن خلاله… فنحن شعب نستفتي أيَّ شيء عن كل شيء… لنخرج في النهاية بلا شيء !

***

سأل مجنون عاقلا:- من تكون ؟

قال:- أنا أنت قبل أن تكون!

فرد المجنون قائلا:- تقصد أن تقول: كأن يكون كل كائن أنا… وكل أنت كائن.. وكل أنت أنا ؟

فقال العاقل: كأن يكون قد فهم!!

كأن يكون .. كأن يكون … كأن يكون .

::::::: صالح أحمد (كناعنه) :::::::

عن Xalid Derik

x

‎قد يُعجبك أيضاً

مساحة شخصيّة (4) / بقلم: فراس حج محمد الحرب والطاقة الحيويّة: تذكرتُ ...

صدور كتاب”غدًا صورة جديدة” للكاتب سامح ادور سعدالله 

صدور كتاب”غدًا صورة جديدة” للكاتب سامح ادور سعدالله السيرة الذاتية للكاتب صدور ...

قراءة في ديوان ( شرفات ) للشاعر السوري فواز قادري / بقلم: نَـصْـر مُـحَـمَّـد

قِراءةٌ في ديوان (شُرُفاتٌ ) للشَّاعرِ السُّوريِّ فوَّاز قادِري . ((الشِّعرُ هو ...

إفرازات غزاوية/ بقلم:خالد السلامي

مما لا شك فيه ان ما حدث يوم السابع من تشرين الاول ...

مساحة شخصيّة (5) الحرب والموسيقى:/ بقلم: فراس حج محمد

    في كل حرب أحنّ إلى الموسيقى، أحن إلى نوع محدد ...

عندما كنت تخفي عطرك/ بقلم: جودي أتاسي

عندما كنت تخفي عطرك، كنت افوحُ إليك وانتظر تتدفق كنهر لنعبث حتى ...

الكفاءة…/  بقلم: عصمت شاهين دوسكي

  حينما أكتب لا أخص ولا موجه لفئة بل كتابتي بشكل عام ...

مساحة شخصية (3) / بقلم: فراس حج محمد

لا أريد أن يتفلسف النقاد: في الحرب يعود كل شيء إلى نقطة ...

واحة الفكر Mêrga raman